Ostatnio zawitała u nas moda, która według mnie jako jeden z nielicznych współczesnych trendów naprawdę ma sens. Chodzi o zdrowy tryb życia i związane z nim nierozerwalnie właściwe odżywianie się. Ba, sprawa rozwinęła się wręcz do tego stopnia, że coraz więcej Polaków wybiera wege burgera czy też kotleta selerowego a’la schabowy. Myślisz, że długo to potrwa? Że popyt na zielone jedzenie nie minie i przestanie być dla sporej części naszych rodaków niezrozumiałą fanaberią?
Bardzo ciężko jest mi odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ przestałam jeść mięso długo przed tą “modą”. W zasadzie od dzieciństwa zjadanie zwierząt było dla mnie po prostu… dziwne. Gdy skończyłam 13 lat zupełnie zrezygnowałam z mięsa, nie ze względów zdrowotnych, ale etycznych właśnie. W wieku 20 lat zostałam weganką. Mam jednak nadzieję, że popularny obecnie trend zamieni się w coś normalnego i że ludzie, którzy przeszli na wegetarianizm/weganizm, nie wrócą do starych nawyków.
W dużych polskich miastach bycie wege nie jest już niczym dziwnym, ani trudnym do realizacji. Wbrew powszechnej opinii nie spędzamy dziennie kilku godzin, żeby przygotować jakieś arcytrudne dania, alternatywnie żywiąc się jedynie trawą lub sałatą. Co więcej, jemy w zasadzie to samo, co wszyscy, podmieniając jedynie pewne składniki, lub rezygnując z niektórych. Produkty wegańskie są w zasadzie powszechnie dostępne. Poza tym, umówmy się – kaszę, makarony, pieczywo, orzechy, soczewice, fasole, warzywa i owoce można dostać wszędzie.
Gdy przez jakiś czas prowadziłam knajpę wymyśliłam sobie tzw. polskie środy, w czasie których serwowałam nasze typowe, rodzime dania, tylko że w wersji wege. Chodziło głównie o to, żeby przekonać tych nieprzekonanych, jakie to wszystko jest proste i smaczne. A także sycące. Wiele dań opiera się przecież na tofu, soczewicy, fasoli, czyli białkowych bombach, które potrafią zaspokoić każdy głód. Nawet ten potężny. I tak na przykład na śniadanie serwowałam solidną porcję tofucznicy z pomidorami, na lunch flaczki sojowe, a do nich kotlety soczewicowe z ziemniakami i surówką albo kluski śląskie w sosie pieczarkowym. No i cały wachlarz deserów. Pyszka.
Jadłam – potwierdzam. Niestety nie każdy tak podchodzi do tego tematu. Niedawno opowiadałam koleżance o Twoich bożonarodzeniowych warsztatach kulinarnych. O wegańskim majonezie, tofurniku, boczniakach a’la śledzie. Stwierdziła, że to wyraz hipokryzji – skoro nie jem produktów odzwierzęcych, to ze wszystkimi konsekwencjami. Próbowałam jej wytłumaczyć, że wiele osób przeszło na zieloną stronę mocy ze względów etycznych. Sprzeciwiają się cierpieniu zwierząt, a jednak lubią smak pasztetu czy pamiętanej z dzieciństwa kiełbasy. Więc żeby wilk był syty i owca cała jedzą tatara z pieczywa chrupkiego (podobno pyszny).
Oj tak, też spotkałam się z takimi argumentami i również uważam, że nie mają one sensu 🙂 Jestem zdania, że absolutnie nie ma nic złego w podrabianiu sobie smaków mięsnych, po przejściu na weganizm. Tak naprawdę mam wręcz większy szacunek do ludzi, którzy lubili mięso i nie jedzą go ze względów etycznych, bo na pewno jest im dużo ciężej. Ja nigdy nawet nie przepadałam za mięsem, chociaż schabowego z Lokalu Vegan Bistro zjadłabym o każdej porze dnia i nocy.
A propo warsztatów – teraz zajmujesz się tylko nimi. Kiedyś miałaś knajpę. Coś poszło nie tak? Moda na wege nie wkroczyła wtedy jeszcze dobrze do powszechnej świadomości? Czy po prostu wolisz bliższy kontakt z ludźmi, bo takie wspólne przyrządzanie posiłków od podstaw daje większe szanse na edukowanie i propagowanie weganizmu?
Gastronomia to ciężki kawałek chleba. Szczerze mówiąc byłam przemęczona myśleniem o pracy 24/7 i dlatego ostatecznie postanowiłam zrezygnować z knajpy. Warsztaty są natomiast super szansą na przekazanie swojej pasji innym ludziom, podzielenie się z nimi wiedzą i doświadczeniem, a także możliwością zaszczepienia w nich idei dbania zarówno o swoje zdrowie, jak i środowisko. No i oczywiście poznaję wielu nowych, wspaniałych znajomych. Uwielbiam to!
Wraz z wysypem programów kulinarnych na tapecie pojawiła się moda na gotowanie. Oczywiście z punktu widzenia Twoich warsztatów to bardzo dobry trend. Martwi mnie jednak fakt, że obecnie wszyscy czują się ekspertami w dziedzinie żywienia i po obejrzeniu kilku telewizyjnych show postanawiają otworzyć restauracje. Nierzadko kończy się to spektakularną klapą. Ty na swój warsztat konsultanta żywieniowego pracujesz już bardzo długo i bardzo ciężko. Kiedy wszystko się zaczęło?
Mniej więcej trzy lata temu zaczęłam piec ciasta na targi. Okazały się hitem. Nie dość, że nie było tego wiele na rynku, to jeszcze moje wypieki nadawały się idealnie np. dla alergików. Potem zaczęłam eksperymentować więcej z wytrawnymi daniami i powoli zaczęłam budować swój warsztat.
Moim asem w rękawie jest chyba smak, który mam po Mamie. I który, jak do tej pory, się sprawdza. On oczywiście ewoluuje, ponieważ ciągle próbuje, wymyślam, mieszam. Mam też w głowie smaki z dzieciństwa, które potrafię odtworzyć w roślinnej wersji, dzięki czemu powstają wege naleśniki czy ruskie pierogi. Do tego należy dodać prawdziwą pasję. Oraz pokorę i chęć rozwoju. Ze względu na coraz liczniejsze zapytania klientów musiałam np. nauczyć się kuchni bezglutenowej, która może i przy ciastach jest dość prosta do realizacji ze względu na ilość mąk, jednakże pozostałe dania początkowo stanowiły dla mnie nie lada wyzwanie. Na szczęście udało się.
Bardzo długo pracowałam na swoją wiedzę, dlatego uważam, że wiem, o czym mówię i chętnie się tym dzielę na warsztatach. Niestety rzeczywiście zauważalny jest wysyp żywieniowych ekspertów, głównie ze względu na dominację Internetu i możliwość zamieszczania w nim wszystkiego, nawet największych bzdur. Warto więc uważać i – nie tylko w kwestii jedzenia- wybierać mądre osoby oraz zaufane miejsca.
Wracając jeszcze na chwilę do tematu zwierząt. Wspierasz je nie tylko poprzez promocję weganizmu. Angażujesz się też w liczne pomocowe akcje. Między innymi w ostatnią kampanię Otwartych Klatek “RoślinnieJemy”. W skrócie chodzi o to, żeby zachęcić restauratorów do urozmaicania ich lokali o oferty dla wegan i wegetarian. Rozwiniesz temat?
Kiedy tylko mogę staram się pomagać. Zbieram często rzeczy i karmę dla psów i kotów. Nigdy nie jestem obojętna, kiedy obok mnie cierpi zwierzę. Sama mam psiaka z interwencji. Co do Otwartych Klatek natomiast- jest to świetna organizacja prozwierzęca, robiąca naprawdę wiele dobrego. Ponieważ moją pasją jest wegańskie szamanie, postanowiłam włączyć się w ich kampanię Roślinniejemy – Poznaj bogactwo roślin, która zrzesza knajpy z całej Polski, oferujące zielone potrawy. Jej celem, realizowanym przez rozmawiających z restauratorami wolontariuszy, jest wprowadzenie do jadłospisów dań, które zaspokoją wege żołądki. Lokale dla wszystkożerców, które mają wege opcje, wygrają zawsze. Wyobraź sobie: spotyka się na obiad grupa, 5 znajomych, w tym 1 weganin – gdzie pójdą? Do knajpy, w której każdy będzie mógł coś zjeść i wyjdzie zadowolony. Naprawdę warto dywersyfikować menu – wyjdzie to z korzyścią dla absolutnie wszystkich stron.
Ela Bella. Weganka, kucharka, pasjonatka smaków, miłośniczka zwierząt. Od kilku lat zajmuje się zieloną gastronomią, ostatnio prowadząc liczne warsztaty dla małych i dużych. Tłumaczka i wolontariuszka. Pasjonatka życia.
vorbelutrioperbir
This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!
Scrap aluminium storage solutions
Scrap aluminium buyers Scrap aluminium destination tracking Recycling process for aluminum scrap
Copper scrap reclamation projects
Copper scrap advertising campaigns Scrap copper extraction Export requirements for Copper scrap
Environmental copper processing
Industrial copper recycling techniques Copper scrap purchase Export of Copper scrap
Copper scrap inventory management
Copper scrap reusability Copper scrap recycling certifications Copper rod recycling
Copper scrap market research
Copper refining process Copper scrap industry best practices Copper scrap export market
Iron reclaiming and recycling
Metal reutilization yard Ferrous material traceability Iron waste reclaiming solutions
Ferrous material recycling cost-effectiveness, Iron scrap export procedures, Scrap metal reclamation services
Aluminium scrap end markets
Metal recycling and salvage Aluminium alloys reclamation Aluminum recycling economics
Metal waste reclamation centers, Sell aluminum cable scrap, Scrap metal certification
Aluminium scrap heat treatments
Metal scrap yard recycling Recycling aluminium resources Aluminium recycling accreditation
Metal recycling industry certifications, Recyclable aluminum cables, Metal waste inventory services
Innovative technologies in aluminum scrap recycling
Metal waste brokerage Scrap aluminium transport logistics Aluminium scrap end-of-life solutions
Scrap metal remodeling, Where to sell aluminum cable scrapAluminum cable prices, Scrap metal utilization center
Aluminum scrap analysis
Scrap metal purification Aluminium scrap processing plant Aluminium recycling data analysis
Scrap metal recycling facility, Aluminum electrical cable scrap, Scrap metal export
Aluminum scrap recycling equipment
Scrap metal recovery facility Scrap aluminium recovery technology Aluminium product recycling
Environmentally friendly scrap metal trading, Aluminum cable scrap buyer, Metal waste reclaiming
Aluminium scrap secondary markets
Metal waste recycling services Collection of aluminum scrap Aluminum scrap yard
Scrap metal material recovery, Aluminum cable scrap import, Advanced metal recycling
Copper scrap export
Scrap copper sales Copper scrap pricing strategy Copper hydroxide scrap buyer
Recycling Sustainability, Scrap copper processing, Metal recycling salvage
Scrap copper pickup
Copper scrap market The reduction of nitrogen dioxide (NO₂) is an important process for mitigating air pollution and reducing greenhouse gas emissions. One promising approach is to use metal catalysts to selectively reduce NO₂ to nitrogen (N₂), which is a harmless gas. However, traditional metal catalysts suffer from issues such as poor selectivity and stability, as well as high cost and toxicity. Recently, a new class of materials called metal-organic frameworks (MOFs) has shown great promise for catalytic applications. MOFs are porous materials consisting of metal ions or clusters linked together by organic ligands. They offer high surface area, tunable porosity and functional groups, and the ability to incorporate various metal species into their structures. In a recent study, researchers designed and synthesized a novel MOF containing atomically dispersed copper (Cu) sites for NO₂ reduction. The researchers used a strategy called “post-synthetic modification” (PSM) to introduce Cu sites into the MOF framework. The resulting material, named Cu-MOF-74-PSM, showed excellent NO₂ reduction activity and selectivity, as well as high stability under harsh reaction conditions. To investigate the catalytic properties of Cu-MOF-74-PSM, the researchers performed a series of experiments using a flow reactor system. They found that Cu-MOF-74-PSM could selectively reduce NO₂ to N₂ with high conversion efficiency (>95%) and selectivity (>99%) at low temperatures (120-180°C) and under atmospheric pressure. The catalyst also showed good stability over 10 reaction cycles, indicating its potential for practical applications. Further analysis using various techniques such as X-ray absorption spectroscopy and density functional theory calculations revealed that Cu-MOF-74-PSM had high-density Cu sites with a unique electronic structure, which contributed to its high NO₂ reduction activity and selectivity. The researchers also demonstrated the importance of PSM in controlling the dispersion and coordination of Cu sites within the MOF structure. In summary, the researchers developed a new MOF-based catalyst with atomically dispersed Cu sites for efficient and selective reduction of NO₂. This work not only provides a new strategy for designing and synthesizing MOF-based catalysts but also sheds light on the fundamental understanding of the structure-activity relationships in heterogeneous catalysis Metal recycling and recovery center Copper bearing scrap Scrap copper communication Copper scrap recovery efficiency Copper scrap storage practices Metal shearing services
Copper scrap shearing
Local copper scrap buyers Copper is one of the best choices for electrical connectors due to its superior electrical conductivity, thermal conductivity, ductility, and resistance to corrosion. Copper has excellent electrical conductivity, as it has a low resistance to the flow of electrical current. This allows electrical signals to flow more easily through copper connectors, translating to increased efficiency and reduced energy loss. Additionally, copper is highly thermal conductive, allowing it to efficiently dissipate heat generated during the electrical transmission process. This is particularly important in high current applications where excessive heat buildup can cause equipment malfunctions or failures. Copper is also highly ductile, meaning it can be easily molded and shaped without breaking or cracking. This makes it an ideal choice for connectors that require frequent disconnection and reconnection, such as those used in electronics and automobiles. Lastly, copper’s resistance to corrosion ensures the longevity of electrical connectors. Copper oxide, which forms naturally on the surface of copper, acts as a protective layer against further corrosion, ensuring efficient electrical conductivity over the life of the connector. Overall, copper’s combination of superior electrical conductivity, thermal conductivity, ductility, and resistance to corrosion make it the best choice for electrical connectors and an essential component in modern electrical systems Metal scrap supply chain Scrap copper repurposing Scrap Copper recycling centers Recycled copper supply chain Environmental benefits of Copper scrap recycling Metal recovery facility
Iron scrapyards
Scrap metal procurement firm Metal waste recovery and recycling Iron scrap reclaiming plant
Ferrous material salvage yard, Iron reclaiming and recycling, Metal recycling and reprocessing
GMB SEO
Hello my family member! I want to say that this post is awesome, great written and include approximately all important infos. I would like to see more posts like this .
Iron salvaging solutions
Scrap metal reclamation centers Ferrous material sorting Iron recycling and salvage
Ferrous material recycling inventory management, Iron waste reclaiming operations, Metal reclaiming and reclamation
Iron scrap salvage
Metal recyclable materials Ferrous metal resale Iron scrap recycling center
Ferrous metal recycling economics, Iron waste recycling and salvage, Metal reclamation and processing
Iron scrap shredding
Metal reclamation and salvage Ferrous waste recycling center Iron recovery and recollection
Ferrous material recycling services, Iron scrap utilization and trading, Scrap metal inventory services
hire a hacker online
I reckon something really special in this website.
Iron reclamation depot
Scrap yard services Ferrous material recovery techniques Iron and steel scrapping and reprocessing
Ferrous material recycling profit, Iron recycling center, Scrap metal sustainability practices
Iron dump
Scrap metal handling solutions Ferrous scrap energy efficiency Iron disposal facility
Ferrous metal separation, Iron scrap reclamation operations, Scrap metal salvaging